Energielabel verplicht per 1 januari 2015
11-01-2015

Met het energielabel voor woningen kunt u zien hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met andere woningen van hetzelfde type. Vanaf 1 januari 2015 is een energielabel verplicht bij verkoop of verhuur van woningen. Een verkoper of verhuurder riskeert een boete die kan oplopen tot € 400,00 wanneer er bij de verkoop, verhuur of oplevering geen energielabel aanwezig is.


Binnenkort ontvangt u van de Rijksoverheid een brief met het voorlopige energielabel. Het voorlopige energielabel is nu te vinden op zoek uw energielabel.


Dit voorlopige energielabel is een indicatie van de energielabelklasse op basis van de bij de overheid reeds bekende gegevens van uw woning. Het voorlopige label dient te worden omgezet in een definitief label. Hiervoor dient men vanaf 1 januari 2015 de energielabel zelf aan te vragen op: energielabel voor woningen.


Een energielabel aanvragen


Voor het aanvragen van het definitieve energielabel kunt u als eigenaar van een woning met DigiD inloggen, de woninggegevens aanpassen aan de hand van maximaal 10 vragen en waar nodig digitaal bewijs aanleveren.


Een erkend deskundige zal de gegevens op afstand controleren. Na registratie ontvangt u of uw gemachtigde die als verhuurder optreedt, automatisch het definitief energielabel. Dit label bestaat alleen nog uit een letter (van A, de zuinigste woningklasse, tot en met G). Het nieuwe definitieve energielabel kost naar verwachting enkele tientjes.


Zodra u dit energielabel heeft ontvangen verzoek ik u mij een kopie hiervan toe te zenden. Het energielabel dient namelijk overhandigd te worden bij verkoop, verhuur en oplevering van uw woning.